Kolonoskopi ve Lifli Gıdalar

Lifli gıdalarla beslenmenin kalın bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Bol miktarda lifli besinlerin tercih edilmesi kalın bağırsak kanseri görülme sıklığını azaltmaktadır. Bu maddeler, bağırsaktaki kanserojen maddelerin yoğunluğunu azaltmaktadır. Diyette taze meyve ve sebze tüketimini artırmak önemlidir. Kalın bağırsak kanserinden korunmanın en kolay yolu, bol bol taze sebze ve meyve tüketmekten geçmektedir.

 Yağlı besinlerle, kalın bağırsak kanseri arasında yakın ilişki görülmüş, yağ oranı az besinlerin yenmesi önerilmekte. Kırmızı et ve yağlı besinler kalın bağırsak kanseri olasılığını artırmaktadır. Dolayısıyla, bu besinlerin az miktarlarda tüketilmesinde fayda vardır. Beyaz et ve balık tüketimi sağlıklıdır.

 Yapılan muayene ve bağırsak görüntüleme yöntemleri, hastalığı önlemek veya erken tanı koymak için gereklidir. Özellikle ailesinde kalın bağırsak kanseri olanların ve risk altındaki kişilerin kolonoskopi gibi tarama testleri konusunda çok bilinçli olması gerekir.

Hiç yorum yok: