İrritable kolon sendromu nedir

Ben yaklaşık 6 aydır ishalim. Doktorlar irritable kolon sendromu teşhisi koydular ve psikoljik tedavi görüyorum. Ancak ben hastalığımın bu olduğuna inanmıyorum. Karnımda hiç ağrı yok, boşaltım sistemi normal seyrinde günde 1 veya 2 günde 1 gidiyorum ancak sürekli ishal durumundayım. Bir de evdeyken kendimi rahat hissediyorum ancak dışarı çıkınca her an tuvaletim gelecekmiş gibi hissediyorum. 5 aydır tedavi görüyorum ama bir ilerleme yok. Üniversite öğrencisiyim ve eğitimime engel oluyor.
Lütfen yardımcı olun. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Cevaplayan Uzm. Dr. Derya Akın
Cevap Tarihi 16 Ekim 2003 - 03:24

İrritabl kolon teşhisi için tüm tetkikler yapılmalıdır. Tüm tetkikler yapıldıktan sonra bu tanı konduysa, tedavsi genellikle zordur. Hayatı tehtit eden bir durum değildir. Ancak yaşam kalitesini düşürür.

Spastik Kolon Nedir ?

Hastalar sorularını internet üzerinden, şikayetlerini net üzerinden sormaktalar ve cevaplarida buradan yayınlamak için doktorlar mesajlarını bekliyoruz. Spastik kolon rahatsizligi olanlarda karindaki agri ve rahatsizlik hissi süreklimi yoksa arada bir mi olur? Bana spastik kolon teshisi koydular ama benim karnimdaki gerginli,sok tuaf bir agri sekli,son 6 aydir bir dakika olsun degismedi,bu durum kafama takiliyor!Ayrica karnimdaki gerginlik le birlikde dilimin üstünde beyazimsi yara cikiyor ve bu 3-4 gün sonra gidiyor,ama yeri kirmizi olarak kaliyor! Dilimdeki bu rahatsizlikda karnimdaki gerginlikle basladi ,acaba bu baska bir hastaligin belirtisi olabilirmi? Yoksa spasdik kolon cok basit bir teshis sekli,KBB Doktorunada gittim kötü birsey degil dediler,Bu alman doktorlari anlamakda zorlaniyorum,lAllah kimseyi yaban ellerde koymasin!!Türk doktorlarimizin degerini insan uzakda oldumu daha iyi anlyior.

kolon hastaliklari

Babası 59 yaşında olan bir kullanıcının sitemize yaptıgı kolon hakkındaki sorusu şu şekildedir:
1 yıl önce kolon kanseri teşhisiyle ameliyat edildi.
Patoloji sonucu:
Tümör lokalizasyonu:Sol Kolon
Tümör çapı:2,5X2 cm
Tümör büyüme paterni:Ülseroinfiltratif
Histolojik Tip:Adenokarsinoma
Grade:2 (orta derece difransiye)
Lenfatik invazyon:görülmedi
Perinoral invazyon:mevcut
Venöz vasküler invazyon: mevcut
Peritümöral desposplastik reaksiyon:belirgin
Peritümöral lenfasitik infiltrasyon:hafif
Ülserasyon:yaygın
Nekroz:görülmedi
Proksimal cerrahi:intakt
Metastazlı lenf nodül sayısı:1
Metastazlı lenf nodül çapı:0,5 cm
Ekstrakapsüller yayılım:görülmedi
Bening lenf nodül sayısı:6
15 adet nodül
1 yıl sürede 15 günde bir kemoterapi aldı Toplam:12+12 24 kür
kilo kaybı yok
Tedavi sürecinde çekilen tomografi ve ped filmlerinde karaciğer metastazı şüphesi vardı 1 cm den küçük olabilir dendi.Son kolonoskopi ve tomografi sonuçlarımız temiz çıktı.Onkoloğumuz karın içine bir operasyon yapılıp son durumu değerlendirmemiz gerekir dedi.Hiçbir filmin net sonuç vermeyeceğini söyledi.Görüştüğümüz cerrah ca değerlerinin iyi olduğunu ancak karın duvarındaki şüpheden dolayı tekrar ped film istedi.
Tekrar bir cerrahi müdehale gereklimidir.Bu hastalıktan kurtulma şansımız var mı?
Babamın genel durumu çok iyi.Ameliyat olmak istemiyor bizlerde kararsız kaldık.